Porisuhdeneuvoja laittaa suhteet kuntoon

Kaupunkibrändäystä sketsisarjalla

Porin kaupunki halusi herättää huomiota ja jatkaa omaleimaista kaupunkibrändäystään sketsisarjalla. Alkuvuonna 2022 julkaistiin viisiosainen sarja, jossa Joonas Nordmannin esittämä Porisuhdeneuvoja Luukkone jakoi soittajille neuvoja, miten Porisuhteeseen saa jälleen kipinää. Heti julkaisustaan kampanja puhututti ympäri Suomea eri medioissa ja Porisuhdeneuvojasta tuli kerta heitolla some-hitti.

Suuri suosio aiheutti painetta luoda myös jatkoa. Kesällä 2022 Porisuhdeneuvoja saikin oman The Porisuhdeneuvoja Show:n. Ensimmäinen kausi perustui Porisuhteen eri muotoihin ja toinen kausi Porisuhteen tukipilareihin. Tukipilarit juontavat juurensa kaupungin uuden strategian arvoista ja ajatusmaailmasta.

Pori ja Porisuhdeneuvoja ovat varmasti olleet puhutuimpia aiheita tänä vuonna kuntakentällä Suomessa. Videoiden näyttökerrat kaupungin omissa kanavissa ovat huikeita ja erilaisia artikkeleita aiheeseen liittyen on ollut mediassakin yli 100 kuluneen kevään ja kesän aikana.

Kojun ratkaisu

Suunnittelimme ensimmäisen kauden toteutuksen niin, että se mahdollistaisi Joonakselle mahdollisimman paljon täkyjä, joilla tehdä komiikkaa. Sketsisarjan tyylin esikuvina toimivat Parks & Recreation sekä Office -sarjat, joiden dokumentaarinen tyyli mahdollisti Luukkosen ottavan kontaktia kameraan ja antoi näin uuden ulottuvuuden komiikalle. Lavastukseen haluttiin tuoda mahdollisimman paljon kodikasta sotkua ja Pori-aiheisia oheistuotteita sekä sisustustavaroita luomaan oikeanlaista porimaista tunnelmaa.

Toisella kaudella haettiin toteutuksessa, lavastuksessa ja käsikirjoituksessa inspiraatiota erilaisista ”late night” -keskusteluohjelmista. Ohjelmassa nähdään keskusteluosuuksia, Luukkosen vieraita haastattelussa sekä erilaisia inserttejä, jotka punoutuvat jakson teemoihin.

Tulokset

Tätä kirjoittaessa porisuhde-kampanjan videoita on katsottu yli 8 miljoonaa kertaa. Kampanjan tulokset löivät ällikällä aivan kaikki – ensimmäisen kahden viikon aikana videot keräsivät orgaanisesti yli 4 miljoonaa katselukertaa, eli ilman maksettua mediaa. Yle teki kampanjasta jutun, Maikkari esitti ensimmäisen videon suorassa lähetyksessä ”Viiden jälkeen” -ohjelmassa ja lähes kaikki suurimmat lehdet kirjoittivat kampanjasta. Kampanja huomattiin aina eduskunnassa saakka.

Tiedote – Porin kaupunki 14.4.2022:

Porin kaupunki kysyi mielipidettä Porisuhde-kampanjasta kyselyn avulla. Vastauksia tuli 2700 ja ne ovat lähes poikkeuksetta kampanjaa ylistäviä. Videoiden näyttökerrat ovat rikkoneet kolmen miljoonan rajan!

Kaksi viikkoa auki ollut palautekysely saa hymyn huulille. Vastaajista 2665 piti kampanjasta. Heistä 2300 oli sitä mieltä, että Porisuhde parani kampanjan myötä.

– Näitä palautteita lukiessa olen aivan häkeltynyt. Vastaukset ovat täynnä positiivisuutta ja ihmiset haluavat tulla matkalle Poriin tai muuttaa tänne ihan vain kampanjankin takia, hehkuttaa viestintä- ja markkinointisuunnittelija Marika Virtanen.

Virtasen mukaan ilahduttavinta on lukea, että Pori koetaan nyt houkuttelevampana paikkana kuin aiemmin. Vastaajista 2479 tulisi kampanjan perusteella matkalle ja vastaajista 1836 voisi jopa muuttaa Poriin.

Tämän myötä olen jo tulossa kesälomalla Poriin. Jos kaupungin markkinointi on näin rohkeaa ja huumorintajuista, kuulostaa Pori sellaiselta kaupungilta jossa voi matkailijakin viipyä.”, yksi vastaajista kommentoi.

Porisuhde-kampanjan tarkoituksena oli parantaa ja luoda uusia Porisuhteita. Kampanjan saaman hehkutuksen myötä voidaan sanoa, että siinä on onnistuttu. Myös porilaisten side kotikaupunkiin vahvistui.

Porilaisena koen Porisuhdeneuvojan lujittaneen Porisuhdettani, joka jollakin tavalla oli väljähtänyt ja kaipasin jopa Porinvaihtoa. Mietin kampanjan jälkeen, että ei tää kai paskempi paikka ookaan.”, kommentoi porilainen vastaaja.

– Kyselyyn vastanneista 1712 jätti vapaata palautetta kampanjasta ja vastaukset ovat silkkaa hehkutusta. Kommentit, kuten ”Paras mainoskampanja ever”, ”Tämä oli kyl iha parast mitä o ikän ollu” tai ”Parast mitä Pori o vähää aikaa itestään antanu, täähä oli iha timanttii” lämmittävät erityisen paljon mieltä, kiittää Virtanen.

Porisuhdeneuvoja Luukkose videot ovat levinneet laajalti koko maahan, jopa ulkomaille. Molempien kausien yhteenlasketut katsojamäärät ylittävät jo kuuden miljoonan rajan.

Media on myös uutisoinut, että Porisuhdeneuvoja on houkutellut jo paluumuuttajiakin Poriin. 

Palkinnot

Lanseeraus tai repäisy (Julkishallinto, oppilaitokset, järjestöt, liitot)


Porisuhdeneuvoja pokkasi Finnish Comms Awardseissa “Vuoden Lanseeraus tai repäisy” -kategorian voiton. Finnish Comms Awards on yhteistyön kilpailu, jossa palkitaan toimisto, asiakas ja yhteistyökumppanit. Olennaista on näkökulma: asiakkaan tavoitteiden tukeminen vaikuttavalla viestintäosaamisella tai haasteen ja ongelman ratkaiseminen yhdessä. Tuomaristo perusteli voittajaa seuraavasti:

”Tässä kampanjassa on ollut kaikki kohdillaan: kaupungin olemusta ja vahvuuksia on osattu hyödyntää erinomaisella tavalla. Ei olla sorruttu kuntamarkkinoinnin konventioihin, vaan on syntynyt jotain juuri sopivaa uniikkia ja puhuttelevaa. Nerokas toteutus, joka saa vieläkin hymyn huulille. Kaupunkimarkkinoinnin tuloksia on jo lähes mahdoton mitata esimerkiksi konkreettisina muuttoina, joten siihen nähden loistava suoritus.”

Kaksi kultaa ja GRAND EFFIE Effie Awardseissa

Maailman laajin markkinoinnin tehokkuutta mittaava kilpailu Effie Awards järjestettiin 9.2.2023 Sanomatalolla. Porisuhde-kampanja voitti Erikoissarjassa ja Tuotteet & Palvelut -sarjassa kultaa sekä kilpailun himoituimman palkinnon – Grand Effien.

Grand Prix

Porisuhde
Porin kaupunki & Staart Oy, Koju Film Company Oy, ALL CAPS Oy, Ohjelmakauppa Oy

Grand Effien voittanut työ on poikkeuksellisen rohkea ja haastoi täysin alan konventiot. Siinä yhdistyy huumori, vahva itseironia, luotto omiin vahvuuksiin ja yksinkertaiseen konseptiin. Työ sai ansaitusti valtavan valtakunnallisen näkyvyyden ja erittäin kovat tulokset. On löydetty uniikki tapa kommunikoida, joka ei vain herätä mielenkiintoa vaan aiheuttaa paikallisissa ja ex-porilaisissa ylpeyden tunnetta kotipaikkakuntaansa kohtaan. Kuntamarkkinoinnilta on vaikea toivoa enempää!


Erikoissarja

KULTA

Porisuhde
Porin kaupunki & Staart Oy, Koju Film Company Oy, ALL CAPS Oy, Ohjelmakauppa Oy

Erittäin eheä kokonaisuus ja rohkea ratkaisu kaikin puolin. Työ osoittaa selkeää ymmärrystä kohteesta, sen luonteesta sekä kohdeyleisöstä. Huumori, luotto omiin vahvuuksiin ja yksinkertaiseen konseptiin. Lopulliset toteutukset ovat äärimmäisen laadukkaita, mihin perustuu koko kampanjan onnistuminen ja vahvat tulokset.


Tuotteet & palvelut

KULTA

Porisuhde
Porin kaupunki & Staart Oy, Koju Film Company Oy, ALL CAPS Oy, Ohjelmakauppa Oy

Todella rohkea ratkaisu ja erinomainen toteutus! Huumorin ja itseironian naurun suunta on pidetty oikeana. Tekijätiimi tuntee selkeästi kohderyhmän ytimen ja se on poikinut kovia tuloksia. Kuntamarkkinoinnilta on vaikea toivoa enempää!

Voitto-gaalasta Yleisön parhaat sekunnit & kunniamaininta

Voitto on suomalainen mainoselokuvakilpailu ja sen tarkoituksena on edistää suomalaisen mainoselokuvan tasoa ja arvostusta sekä kehittää tekijöiden ammattitaitoa.

Joka vuosi Voitto-kilpailussa yleisö saa myös mahdollisuuden äänestää parasta mainoselokuvaa ”Yleisön parhaat sekunnit” -kategoriassa.
9.3.2023

🏆 Yleisön parhaat sekunnit (Yleisöäänestys)
🏆 Tuomariston kunniamaininta suomen kielen taiturimaisesta ja oivaltavasta käytöstä mainoselokuvassa

Kuusi palkintoa Grand Onesta

Porisuhdeneuvojalle Suomen suurimmasta digitaalisen median kilpailusta Grand Onesta kuusi palkintoa! 30.3.2023

🏆 Grand prix
🏆 Paras kampanja
🏆 Tuloksellisin kampanja
🏆 Kunniamaininta: Paras somekampanja
🏆 Kunniamaininta: Paras digitaalinen sisältömarkkinointi
🏆 Kunniamaininta: Paras verkkomainos

Vuoden Huipuista kolme palkintoa & Grand Prix

Suomen merkittävimmän luovan suunnittelun kilpailun missiona on nostaa suunnittelun tasoa, voimistaa luovuutta ja omaperäisyyttä sekä kehittää suunnittelijoiden ammattitaitoa. 20.4.2023

🏆 Grand Prix – pääpalkinto

🏆 Kultahuippu
Jokeri: Strategian voima

🏆 Kultahuippu
Teksti

🏆 Hopeahuippu
Kampanjat


Perustelut: Grand Prix

Työ, jollaisen tuomaristo toivoi näkevän: Loistava strategia, josta johdettu luova työ on markkinointiviihdettä parhaimmillaan. Ja tulokset ansaitun hyvät.

Ensin on rohjettu rajata kohderyhmästä suurin osa suomalaisia ulos. Sen jälkeen tehty kohderyhmäymmärrykseen perustuva luova ratkaisu; sisäpiirivitsejä joihin on ujutettu kaikki USP:t ja joita haluaa katsoa vaikka kaikkea näkemäänsä ei edes ymmärrä.

Iloisesti erilainen ja erilaistava kaupunkistrategia, jossa ei myydä järvimaisemaa ja katteettomia lupauksia yrittämisen helppoudesta.

Melkein teki mieli muuttaa Poriin. Painotus kuitenkin sanalla melkein.

Helsingin Sanomat 27.7.2022
Porisuhdeneuvoja – Osa 1: Kipinää Porisuhteeseen
Porisuhdeneuvoja – Osa 2: Olematon Porisuhde
Porisuhdeneuvoja – Osa 3: Porinvaihto
Porisuhdeneuvoja – Osa 4: Salainen Porisuhde
Porisuhdeneuvoja – Osa 5: Poriamoria

Ohjaaja: Kasimir Högnäs
Kuvaaja: Esa Jussila (kausi 1), Matias Vihko (kausi 2)
Leikkaaja: Katja Ritvanen
Äänisuunnittelija: Jesse Soini
Tekninen assistentti: Saara Sundelin
Lavastaja / puvustaja: Salla Kaunisto
Maskeeraja: Laura Rantaniemi
Tuotantopäällikkö: Eeva-Maija Manninen
Valokuvaaja: Eetu Salmi (kausi 1), Katja Ritvanen (kausi 2)
Asiakkuuspäällikkö: Jenni Parviainen
Tuottaja: Heikki Oinonen

Konseptisuunnittelu: Staart Oy, Joonas Nordman, Porin Kaupunki
Käsikirjoitus: Staart Oy, Joonas Nordman, Porin Kaupunki, Koju Film Company
Mainostoimisto: Staart Oy
Tuotanto: Koju Film Company

Lisää tarinoita