TAKKi auki!

Tervetuloa Takkiin!

Ideoimme, käsikirjoitimme ja toteutimme TAKK Tampereen aikuiskoulutuskeskukselle viihteellisen somesarjan, jossa tutustumme sarjan päähenkilön eli somelähettiläs Tarjan johdolla Tampereen Aikuiskoulutuskeskukseen. Itsensä somelähettilääksi ylentänyt Tarja on koominen, mutta hyväntahtoinen hahmo, joka viljelee kameralle ja vastaantulijoille viattomasti omia sutkautuksiaan. Tarja kuvailee olevansa ihmisenä vähän kuin TAKK: joustava, tamperelainen ja hyvin soveltuva yli viiskymppisille… mutta myös nuoremmille.

Asiakastarina: TAKKi auki! | TAKK

Lähtökohdat

Toimeksiantona oli TAKKin tunnettuuden kasvattaminen Pirkanmaalla sekä valtakunnallisesti. Perinteisen mainonnan keinoin se vaatisi ison budjetin, jollaista oppilaitostoimijalla ei ole. Markkinointiviihde oli konspetina tehnyt vaikutuksen TAKKiin: näinkin voi markkinointia tehdä – markkinointia, jonka ensisijainen tavoite on viihdyttää. Myös lyhyen somesarjan tuotannon kustannustehokkuus nousi heti alussa tärkeäksi syyksi, miksi ongelmaa lähdettiin ratkaisemaan viihteellisen minisarjan keinoin.

”Näinkin voi markkinointia tehdä – markkinointia, jonka ensisijainen tavoite on viihdyttää.”

Strategia

Strategian lähtökohtana oli tuoda TAKKia esille, mutta ennen kaikkea tavoite oli viihdyttää, herättää huomiota perinteisen mainonnan keskellä ja luoda tunteita katsojassa.

Kävimme asiakkaan kanssa keskusteluja, joiden pohjalta lähdimme ideoimaan konseptia viihteellisestä minisarjasta. Yhteiseksi tavoitteeksi muotoutui päästä viihteen ja komiikan avulla lopputulemaan: TAKK on monipuolinen, rento ja hyvän fiiliksen kouluttaja ja työelämän kehittäjä, jossa vallitsee reipas tekemisen meininki.

Luova ratkaisu

Teimme ehdotuksen 4 jakson viihteellisestä minisarjasta. Sarjan nimeksi tuli “TAKKi auki”, joka resonoi heti asiakkaassa, koska he olivat käyttäneet sitä aiemminkin kampanjoissaan. Päähenkilöksi haluttiin tamperelainen ja tunnettu näyttelijä, joka toisi esiintymisellään myös uusia ulottuvuuksia hahmoon ja nostaisi myös sarjan laatua ja uskottavuutta. Tarjaksi valikoitui lahjakas Armi Toivanen, joka herätti Tarjan hahmon henkiin loistavalla esiintymisellään ja improvisaatiotaidoillaan.

Toteutus


Noin 2-3 minuutin jaksoissa tutustutaan fiktiivisen somelähettilään johdolla TAKKin toimintaan ja tarjontaan. Sarjaan haettiin TV-sarjamaisuutta ja ”sitcom”-tyyliä alkutunnareineen sekä mieleen jäävän ja persoonallisen päähenkilön kautta. Sarjaan haluttiin ehdottomasti mukaan mahdollisimman paljon TAKKin omaa henkilöstöä ja opiskelijoita, jotta TAKKin fiilis ja tekemisen meininki näkyy ja kuuluu.

Sarjan neljä ensimmäistä jaksoa sai niin loistavan vastaanoton, että ideoimme vielä lisäksi Tarjalle oman Jouluspecial-jakson sekä kaksi uutta jaksoa 2. kaudelle.


1. Kausi (4 jaksoa)

TAKKi AUKI! – Jakso 1/4: ”Tekemällä oppii”
TAKKi AUKI! – Jakso 2/4: ”Tekevälle sattuu”
TAKKi AUKI! – Jakso 3/4: ”Alanvaihtaja”
TAKKi AUKI! – Jakso 4/4: ”Valaistuminen”

Erinomaisen vastaanoton takia haluttiin tehdä vielä kolme uutta jaksoa.

2. Kausi (3 jaksoa)

TAKKi AUKI! – Tarjan Kuuma linja (Jouluspecial)
TAKKi AUKI! – Jakso 5/6: ”Tarjan antaa takaisin”
TAKKi AUKI! – Jakso 6/6: ”Julkisuuden taakka”

Opiskelijahakujen määrä on tuplaantunut kampanjan ansiosta.

Tulokset

TAKKI AUKI! -kampanja innosti yleisöä hauskalla ottellaan ja rennolla asenteellaan. Maksettua mainontaa sarjan videoilla on tehty kolme viikkoa syyskuussa sekä marras-joulukuu. Julkaisukanavina käytettiin Facebookia, Instagramia, YouTubea, TikTokia sekä Snapchatia. Etenkin Facebookissa ja Instagramissa sisällöt keräsivät ylistystä yleisöltään ja niille satoi tykkäyksiä huima määrä. Myös TAKKin YouTube-kanavalle tuli tilaajia moninkertaisertaisesti aiempaan verrattuna. Jaot, kommentit ja orgaaninen näkyvyys, jota ei voida mainonnalla ostaa, puhuvat aina puolestaan: kampanja kiinnosti yleisöä.

Kampanja keräsi mainonnassa todella hyviä lukuja kautta linjan, mutta erityisesti TikTokissa kampanja menestyi todella hyvin. Nuorten kanavaksi mielletystä TikTokista löytyikin kampanjalle innostunutta kohdeyleisöä. Monen kanavan rinnakkainen tekeminen varmisti kampanjalle sen laajan näkyvyyden kohdeyleisön silmissä ja ruuduilla. Mainosten teho ei jäänyt pelkästään somekanaviin, vaan ne ohjasivat ihmisiä kampanjasivulle lukemaan lisää kampanjasta.

Kampanjaa varten tehdyllä takkiauki.fi -sivustolla on syys-tammikuu välillä käynyt lähes 31 000 käyttäjää. Kaikki kävijät ovat käytännössä tulleet sivustolle noiden 11 viikon aikana. Ja mikä tärkeintä – opiskelijahakujen määrä on tulpaantunut aiempiin kampanjoihin verrattuna!

Somekampanjan lisäksi TAKKi auki -videoita on käytetty kaupunki- ja ratikkanäytöillä, Finnkinon teattereissa sekä tienvarsinäytöillä.

Kampanja on huomattu laajemmin, kuin mikään meidän aikaisempi markkinointikampanjamme. Se on herättänyt innostusta myös sidosryhmissä, joilta on tullut palautetta mm. rohkeudesta.

– Marjo Nieminen, viestintäpäällikkö, TAKK

Yli
5 miljoonaa
näyttökertaa

Yli
31,000
kävijää

Yli
18,217
tykkäystä

Asiakas: TAKK Tampereen aikuiskoulutuskeskus
Idea, konsepti, tuotanto: Koju

Ohjaaja: Saara Sundelin
Kuvaaja: Matias Vihko
Leikkaaja: Katja Ritvanen
Äänisuunnittelija: Jesse Soini
Valaisija: Miko Hentunen
B-kamera: Veikka Aasla
Valokuvaaja: Atte Männikkö
Puku-maski: Tytti Virjo
Tuotantokoordinaattori: Julianna Öystilä
Tuottaja: Heikki Oinonen
Käsikirjoittajat: Frans Åkerberg, Saara Sundelin, Armi Toivanen
Asiakkuuspäällikkö: Jenni Parviainen

Lisää tarinoita